2015. jún. 29.

Kritika 29# - Törj ki a csendből!

Sziasztok!
Mai kritikám tárgy Ariana Douglas Marvel fanfictione, vagyis a Törj ki a csendből. Bevallom, nagyon örülök, hogy én írhatok kritikát erről a történetről, ugyanis már olvastam, és szeretem is. De igyekszem elfogulatlan lenni. Lássuk, hogy sikerült!

Design
Úgy tudom, hogy a fejlécet a Firerose-lányok készítették – ennek megfelelően profi és csodaszép munka. A képen a történet főszereplői, azaz Amerika kapitány és Megan Fox, aki az „arcát adja” Genevive számára. Nekem nagyon tetszik, hogy nincs túlzsúfolva a fejléc, ennek ellenére viszont beszédes, előrevetíti, mire is számíthatunk a linkre kattintva.
Az oldal további részében a fekete háttér és a piros dominál, a betűszín fehér. Nekem kicsit szemvakító személy szerint, de egy szót sem szólhatok, a Lokis blogom nekem is ugyanilyen.  
Az oldalsáv tetején a fülszöveg található, aztán kis ízelítő a következő részből, majd az olvasók modul, csak ezután következik a menü. Lehet, hogy én ezt a helyedben feljebb tenném, esetleg megcserélném az olvasókkal, mondjuk. Ennek csak praktikus okai vannak, egyrészt én megszoktam, hogy a történet alatt egyből a menüt találom (esetleg felcserélve a két modult), másrészt lehet, hogy valaki egyből arra kattintana, amint belép a blogra. Található még két gif is a két főszereplőről az oldalsávban, valamint a fejezetekben is egy-egy, az adott rész főszereplőjéről. Általában nem szeretem, ha képek vannak egy bejegyzésben, de itt nem zavar, mert nagyon jól válogattad meg, milyen gifet szúrj be. Tökéletesen passzol a szöveghez, ezáltal csak több lesz a bejegyzés, nem vesz el a szórakozás értékéből, mint sok más esetben.
Arra figyelj oda, hogy a Részek menüpontba linkeld oda a részeket valóban – erről talán megfeledkeztél, de ne tedd. Bár még nem sok fejezet került ki, de káosz bomlik ki abból, ha nem tartod kézben ezt a menüpontot.
Összességében tehát én szeretek az oldaladon tartózkodni, kellemes az összkép J

Történet
A sztori szerint Thor jegyességet köt Agyagföld hercegnőjével, Genevive-vel, akinek a húga is Asgardba érkezik. Missandre hamar barátságot köt Lokival – vagyis azt hiszi. Azonban a csínyek istene magával ragadja őt, Thor pedig a Bosszúállókat hívja segítségül, hogy leendő sógornőjét visszalopják. Itt lép tehát be a képbe Amerika kapitány, és a bonyodalmak tovább kígyóznak.
Nos, ahogy előző kritikámban is említettem, imádom a Marvelt, különös tekintettel Lokira. Ariana, a te írásaidat is van szerencsém már ismerni, és szeretem is őket. Nem volt ez másként ezzel a történettel sem. Nagyon tetszik az alapötlet. Egyébként is a leginkább a Thor filmeket szeretem a Bosszúállókon kívül, ezért roppantul örülök, hogy a legtöbbet épp ők szerepelnek.
Írsz valamennyit a Prológusban arról is, hogy milyen az élet Thor uralkodása alatt Asgardban, ez kifejezetten tetszett. Esetleg egy kicsit bővíthetnéd még ezt a részt, mert szívesen olvasnék még erről a dologról, illetve Asgardról is.
Az izgalmak főleg a szerelmi szálak miatt történnek, ami egyáltalán nem baj, noha a Marvel világában inkább a nagy harcokon, épületek szétzúzásán van a hangsúly. De teljesen jól illeszkedsz ehhez a világhoz, és úgy érzem, lesz itt még akció bőven, és most nem csak a hancúrozásokra gondolok.
Egyébként két főszálon fut a történet, ami még több lehetőséget nyújt, és már eddig is szépen kihasználod ezeket, csak így tovább! Emellett látszik, hogy szépen kitaláltál mindent már, és határozottan haladsz a végcélod felé.

Szereplők
A karaktereket nagyon jól eltaláltad és hozod, úgy köszönnek vissza, mint a filmekben, és ezzel egy elég komoly feladatot teljesítesz sikeresen.
Thor ugyanolyan sokszor pökhendi, de egyébként jólelkű alak, mint a vásznon, Loki ravasz és szexi, Steve szerény és kedves, Natasha pedig antipatikus. Egyszóval nagyon jól hozod a már ismert karaktereket, és ez igazán élvezetes. Remélem, lesz még sok Bruce – hisz személyes kedvencem a zöld professzor, nagyon kíváncsi lennék, te hogyan hozod a figuráját.
Genevive és Missandre pedig egyszerűen zseniális, pimaszak és provokatívak (és pikánsak), a különleges képességük pedig különösen tetszik.
Még a történet elején tartasz, ezért biztos vagyok benne, hogy fogod még jobban árnyalni a szereplők jellemét, főként gondolok itt most a két istennőre, akiket saját szereplőként hoztál be. Alig várom, hogy még inkább kibontakozzanak!
Egyébként az kifejezetten tetszik, hogy nem hozol képeket a két főszereplő istennőről, hanem bőséges leírást adsz róluk – ez remek dolog! Elképzelhetjük őket olyannak, amilyennek mi szeretnénk a leírás alapján.

Kivitelezés
Szépen fogalmazol, a stílusod nagyon jó. Gördülékenyen siklik a szöveg, és roppantul élvezhetően. Minden érthető és világos. Szerencsére nagyon jól megy az összetett mondatok használata is, faék egyszerűségű mondatok nincsenek is jelen a szövegben, ami kifejezetten nagy piros pontot és matricát is érdemel. Változatos és bőséges a szókincsed, szép kifejezéseket használsz. Nyugodtan tegyél még ilyeneket a szövegbe, hadd legyen még színesebb!
Különösen tetszenek az idézetek, amiket a fejezetek elejére válogattál ki. Nagyon jól passzolnak a részekhez, egy-egy fontos történésre utalnak.
Ezt már tudod, de azt javaslom újra, hogy kicsit ereszd bővebb lére a mondanivalód! Kicsit rövidek a részek, és bár sok izgalmat sűrítesz egy-egy fejezetbe, valahogy száguldanak a dolgok, mégis hiányérzetem támad. Tudom, hogy sokat fejlődtél már ebben, és most már jóval bővebben kifejted a dolgokat, például az érzelmek leírását. De biztatlak rá, hogy nyugodtan ömöljön még jobban az ujjaidból a szó!
Néhol bizony te is spórolsz a vesszőkkel, ahogy sokan mások is. Erre figyelj jobban!
Figyelj a felszólító módú igék helyesírására is! Pl. mondd, tudd, stb. Ha egy d-vel írod a mondd szót, akkor azt jelenti, hogy valaki mond valamit. Ha azt írod, mondd, az azt jelenti, hogy te szólalj meg! Látod, nem mindegy.
A párbeszédek helyesírása nagyon jól megy, de egy helyütt van gond. Hozok egy saját példát:
-          Hagyj békén! – A hangom élesen csattant.
Remélem, érted, mire gondolok. Ezen kívül a többi párbeszédnél nincsen semmi gond.
A föld szót kisbetűvel írjuk – ha arról a földről van szó, amin járunk, vagy amibe a virágokat ültetjük. De ha a bolygónkról írsz, akkor nagybetűvel írandó.  
Látszik tehát, hogy kirívó hibáid nem igazán akadnak, ezek olyasmi kisebb hibák, amiket kiküszöbölve közel tökéletes lehet a szöveged. Ilyen jó stílus és történet mellett pedig törekedj a majdnem-tökéletességre!
Azt javaslom tehát neked, amit mindenkinek szoktam: ne hanyagold el a kis bétádat! J


Kedves Ariana, remélem, tudtam hasznos dolgokat írni neked, további sok sikert kívánok a történetedhez! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Anaya zatracone-dusze