2015. jún. 25.

Kritika 26# - Boldogtalan boldogság

Sziasztok!
Első kritikámmal jelentkezem a mai napon, melyet Niki G. Boldogtalan boldogság című blogjáról készítettem. Nem is szaporítom tovább a szót, térjünk a lényegre!

Design
Nos, én általában nem szeretem a külcsínről megítélni a blogokat, de tudom, hogy rengeteg olvasónak bizony nagyon fontos. Ez van, manapság annyi ingerrel bombáznak minket, hogy sóvárgunk az extrák után.
Ennél a blognál nincs fejléc, sem kidolgozott design, ami sajnos hátrány lehet. Sokan kapásból kilépnek, ha nincs igényes kinézet. Itt egy képet használsz háttérnek. Nekem éppenséggel nem zavaró, de nem is a legjobb megoldás. Annyi csodás designblogtól (mint például ez) lehet manapság rendelni, használd ki, hogy mások ebben tehetségesek, s kérd a segítségüket! Ajánlom neked, hogy fordulj „szakemberhez” ebben az ügyben, hiszen látogatókat veszíthetsz az egyszerű kinézet miatt. Emellett sokkal rendezettebbnek fog tűnni a blog, te pedig profibbnak.
Nincsenek menüpontok, amit viszont tényleg hiányolok. Minél több fejezet lesz, annál bajosabb lesz majd visszakeresni a részeket, erre pedig lehet, hogy nem mindenkinek lesz türelme. Jelentősen megkönnyítené a böngészést, ha készítenél egy Fejezetek menüpontot! Illetve én a helyedben nem foglalnám a helyet egy bejegyzéssel, amelyben a szereplőid vannak. Erre is létrehoznék egy menüpontot, hogy akármikor visszakereshetők legyenek a képek.
Illetve, ahogy majd még később is kitérek rá, jó lenne egy csalogató fülszöveget írni – ha nem vagy jó benne, semmi gond, sokan vannak ezzel így. Vannak olyan blogok, amelyek foglalkoznak fülszövegírással. Sokat tud segíteni egy hangzatos, sok izgalmat ígérő fülszöveg.
Végül is ez is a blog kinézetéhez tartozik, szóval ide veszem: javaslom, hogy ne tegyél a szövegbe képeket! Hadd képzeljük el mi magunk annak alapján, ahogyan te leírod! Vagy, ha ragaszkodsz a képhez, akkor úgy igazítsd, hogy beleépüljön a szövegbe. Mert jelenleg nagyon kilóg, megtöri a szöveget, zavaró. 

Történet
Kezdjük a címmel, hiszen a szöveg fontos része. Nekem tetszik. Egyrészt azért, mert magyar, másrészt, mert illik a történetedhez. És, mivel paradoxont hordoz, ezért felkelti a figyelmet is.
Ezek után kicsit furcsán hat, hogy Kaliforniában játszódik a történeted, de annyi baj legyen, ez a legkevesebb. Kicsit lehetne több helyszínleírás, hiszen varázslatosan izgalmas helyet választottál, aknázd ki jobban a lehetőségeket! Például Adam és Bekka fesztiválra mennek, nagyon izgalmas lenne, ha ez kicsit részletesebb lenne. Belátnák az óriáskerékről a tengerpartot, amin tükröződik a Hold… Szerintem érted, mire gondolok.
A legelső részben lelövöd a poénok jó részét, én azt javaslom, hogy írd át ezt a részt, kicsit megnyirbálva az információkat. Pazar fülszöveg válna belőle, de a legfontosabb történéseket ne hagyd benne! Nem lesz értelme akkor elolvasni.
A történet szokványosan indul: egy lány, akit elhagy a pasija, de aztán felbukkan a képben egy másik fiú, aki addig csak barát volt, de hamar átfordulnak a dolgok valami mássá. Mégsem mondható el, hogy Bekka élete fenékig tejfel: az édesanyja meghalt, és az apja új párt talál, akit magához is akar költöztetni.
Az első részben történik rá utalás, hogy bejön majd földöntúli szál is, de szándékosan nem lövöm le a poént, mert, kedves Szerző, nem sietsz, és ezt igen jól teszed, ezért javaslom, hogy az első részben ne mondj el ennyire konkrétan mindent. Szépen felépíted a szereplők világát, hogy azután majd bedobd a természetfelettit. Kíváncsi vagyok, hogyan kivitelezed majd. Nem a legeredetibb ötlet az alap, de így, hogy behozol valami többet, kisülhet belőle valami nagyon jó. Egyébként szokványossága ellenére élvezhető a sztori, bár a célcsoport már nem én vagyok, de a fiatalabbak számára nagyon is izgalmas lehet. Szórakoztató és pörgős történet.

Szereplők
A szereplőkről kapunk képet is, én nem ismerem őket, tehát nem tudom, hogy híres emberekről van-e szó, vagy random képtalálatról. Nem is fontos. Első látásra szimpatikusak, tipikus amerikai fiatalok, vidámak, sugárzik róluk az életkedv. Van kedvem róluk olvasni. Ellenben hiányolom a külsejükről történő leírásokat – ne elégedj meg azzal, hogy beteszel egy-egy képet! Van, aki nem szereti megnézni a szereplők képeit, hanem a leírás alapján szeretné őket elképzelni.
A szereplők egyébként eddig szimpatikusak, kicsit csaponganak az érzelmek között, mint minden kamasz, és hamar történnek velük a dolgok. Kíváncsi vagyok, mi fog velük még történni.
De egy kicsit árnyalhatnád még jobban a róluk kialakított képet! Gondolok itt olyasmikre, hogy visszaemlékezés bővebben kifejtve egy gyerekkori emlékről, amely során Bekka, Dave és Chris ennyire összekovácsolódtak. Egy epizód, amikor még élt Bekka édesanyja, milyen volt akkor? Bekka és Adam megismerkedése, Adam már az első perctől fogva bele volt zúgva a lányba? Hogyan jött össze Bekka bátyja és a legjobb barátnője? Valami jellegzetes kis epizód Bekka és Violett barátságából, amikor még csak ismerkedtek egymással.
Ennyi példa bőven elég, szerintem érted, mire gondolok. Hozd még közelebb a szereplőket hozzánk, olvasókhoz!

Kivitelezés
A stílusodon érződik, hogy még nem vagy tapasztalt író. Semmi gond, mindenki kezdi valahol. Egyébként jól érthetően fogalmazol, bár többnyire eléggé szűkszavúan. Nyugodtan ereszd bő lére a mondanivalódat például az érzelmek leírásakor!
Jöjjön néhány gyakorlati tanács: állítsd sorkizártra a szöveget, mert így nem túl esztétikus! Sokkal rendezettebb lesz a szöveg, szebbnek fog hatni az egész.
Illetve ami nagyon fontos még: írj hosszabb részeket, ha teheted, vagy vonj össze két publikálandó fejezetet, úgy tedd közzé! Ez így elég rövidke, nem tudom beleélni magam a történetbe, mert amint belendül a dolog, máris kirángatsz belőle. És ezzel kapcsolódnék az első bekezdésemhez: főleg az érzelmek leírásához lenne fontos ez, illetve a helyszínek körülírásával is fukarkodsz. Pár szóval, félmondattal elintézed például azt a horderejű dolgot, hogy Bekka szeretett bátyja hazaköltözik, mindezt úgy, hogy a lány nem tudott semmit erről. Hogyan érintette ez Bekkát? Nyilván örült, de nem volt dühös, amiért nem is szóltak a költözésről, sem arról, hogy mellesleg már lakást is vásároltak egy utcával arrébb?
Ne ugrálj a jelen és a múlt idő használata között, mert zavaró, kapkodja a fejét az olvasó, hogy most akkor mi is van? Ez főleg az első fejezetekben fordul elő, úgy látom, ebben máris sokat fejlődtél.
Az első, bevezető fejezetben lelövöd a poénok jó részét, ami nem baj, csupán kevesebb kedvvel olvasok tovább, hiszen nem rágom tövig a körmeim, mert tudom, mire számítsak. Erre már kitértem a korábbi részekben is, de még egyszer hangsúlyozom. Elegendő lenne utalni rá, hogy igen, Bekkával a kalandjai során valami nagyon különös történik, s kapcsolatba kerül a természetfelettivel. Vagy valami hasonló.
Ne tegyél emotikonokat a szövegbe, inkább leírással érzékeltesd, amit ott szeretnél közölni! Ez is csak egyszer fordul elő, de javaslom, hogy maradjon is ez így. Nem kellenek azok oda.
Nagyon javasolnám, hogy keress egy bétát, mert akadnak gondok a helyesírással, a központozással is. Nem szégyen, szinte mindenkinek van bétája, arra jó, hogy észrevegye azokat a hibákat, amiket te nem – hiszen a saját történetben nehezebb meglátni az esetleges gondokat, könnyen elsiklik az író szeme a szóismétlések, elütések felett.
Hozok egy példát:
-.Hallo prücsök élsz vagy vízbe fulladtál? -hangzot e kérdés tőle.- élek, élek jövök rögtön!- kiálltottam ki neki örömömben,mire sikerült feleszmélnem és újra megbírtam szólalni.
Egybefolyik a párbeszéd a szöveggel, alapvető gondok a szavak helyesírásával, vesszők hiánya.
Helyesen:
-          Hallo, prücsök, élsz, vagy vízbe fulladtál? – hangzott e kérdés tőle.
-          Élek, élek, jövök rögtön! – kiáltottam ki neki örömömben, mire sikerült feleszmélnem, és újra meg bírtam szólalni.
Sok hasonló hiba ered valószínűleg figyelmetlenségből – olvasd át még egyszer-kétszer a szöveget, mielőtt publikálod, és nem szégyen, ha megkér az ember lánya egy bétát, hogy olvassa át, amit írt! J


Kedves Niki, remélem, nem bántottalak meg a szavaimmal – csupán segítő szándék vezérelt. Igazán szuper blog válik majd a történetedből. Fogadd meg a tanácsaimat, amelyeket hasznosnak érzel, és hajrá! Sok sikert a továbbiakban:

Lyanna

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a sok építő jellegű kritikát és a közel jövőben figyelek rájuk.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Niki, hajrá, remélem, tudtam segíteni! Mindkenképp folytasd a történetet! :)

      Törlés
  2. Nagyon sokat segítettél és most újra írom a történetet amik megvannak jobbakra, a desing már kész a fejlécen és a történet is hamarosan és még egyszer köszönöm a szóbeli segítséget. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok rá :) Hajrá, sok ötletet és sikert kívánok! :)

      Törlés

Anaya zatracone-dusze